MIT CSINÁLUNK?

BEGYŰJTÉS

Munkánk során az adományozás nemcsak cél, de eszköz is, hogy hidat képezhessünk felesleg és szükséglet között. Ahhoz, hogy az Adománytaxi mozgásban lehessen, folyamatos adomány-utánpótlásra van szüksége. Ennek érdekében rendszeres adománygyűjtő-túrákat szervezünk, melyek alkalmával önkéntes sofőrjeink személyesen járják körbe a regisztrálók otthonát és gyűjtik be a felajánlásaikat.

RAKTÁRI MUNKA

Az Adománytaxi raktára nemcsak tároló helyiség, az adományok feldolgozásának helyszíne, de egyben közösségi tér is, ahol az önkéntesek találkozhatnak egymással és megbeszélhetik a szervezettel kapcsolatos aktualitásokat. Önkénteseink a begyűjtött adományokat funkció szerint kategorizálják, a nem megfelelő darabokat szelektálják és szállításra készre csomagolják. Raktárunkban előzetes egyeztetés után szeretettel fogadunk minden adományozót, vagy bárkit, akit részletesebben érdekel az Adománytaxi munkája.

ADOMÁNYÚT

Az Adománytaxi kiemelt célja, hogy az adományozással párhuzamosan lehetőséget nyújtson különböző hátterű embereknek a találkozásra. Ez elsősorban vidéki adományútjainkon valósulhat meg. Ilyenkor nemcsak az önkéntes munka jótékony hatását tapasztalhatják meg a résztvevők, de a támogatott közösség által betekintést is nyerhetnek az adott település életébe. Helyi kapcsolattartóinkkal és a családokkal való találkozás során az önkéntesek kezdeményezői, egyben alakítói lehetnek egy tabuk nélküli beszélgetésnek. Vidéki útjaink a következő programelemekből állnak: közösségi piac, gyermekfoglalkozások, beszélgetés a helyi partnerekkel, családlátogatások.

Á-lom

Az „Á-Lom, az Adománytaxi bútorprojektje azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minőségi alvóhellyel lássa el azokat a gyermekeket, akiknek anyagi helyzetük és lakhatási körülményeik nem tudják biztosítani a megfelelő alváshoz szükséges feltételeket. Misszióját szem előtt tartva, az Adománytaxi azokat a bútorokat szeretné eljuttatni a rászorulóknak, melyek a fővárosban már feleslegessé váltak, de mások még örülnének azoknak.

TAXI-TURI

A jótékonysági ruhavásár a szervezet egyik legrégebbi programja, melynek keretében az adományba kapott ruhák legkülönlegesebb darabjai kerülnek új gazdához. A vásár nem titkolt célja a fenntartható divat melletti kiállás, miközben a vásárlók egy jó ügyet is támogathatnak. A Taxi-Turival több formában és helyszínen is lehet találkozni.

Adománygyűjtés

Az adománygyűjtés lehetősége a lakossági adományozókon túl céges csapatok számára is nyitva áll. Legyen szó a munkatársak gyermekeinek megunt játékairól vagy célzott élelmiszergyűjtésről, az Adománytaxi segítségével a támogatás biztosan jó helyre jut.

ACT ON WHEELS

A program az Adománytaxi csapatépítő családjának legkomplexebb tagja, amely az önkéntes munka, a szociális ellátás és az élményalapú programok eszközeivel vonja be, és köti össze a résztvevőket a támogatott emberekkel. A program olyan nyitott és tenni akaró csapatoknak ideális, akik nem félnek kilépni a komfortzónájukból.

SZOCIOPOLY

Az Adománytaxi kuratóriumi tagja, Bass László szegénységkutató által megálmodott társajáték bejárta az országot. A program játékosan, mégis könyörtelenül mutat tükröt a középosztálybeli ember számára, egyben informál a kistelepüléseken, mélyszegénységben élők kilátásairól. A feladat egyszerű: túl kell élni egy hónapot.

LEGO PROJEKT

A Lego által támogatott és a NestingPlay-jel közösen megvalósított Lego projekt célja az volt, hogy szegregátumokban élő, iskola előtt álló gyerekeknek nyújtson hátránykompenzációs foglalkozásokat, így csökkentve az amúgy is óriási, de a koronavírus-járvány által tovább mélyített lemaradást. A programban részt vevő települések az Adománytaxi partnertelepülései közül kerültek ki, de néhány új település is csatlakozhatott a projekthez. Azokra esett a választás, ahol a hátrányos helyzetük miatt viselkedési problémákkal küzdő gyerekek a leginkább rászorulnak az iskolához szükséges kompetenciáik fejlesztésére. A településeken egy-egy elhivatott óvodapedagógus/szociális munkás/önkéntes/dajka vállalta, hogy minden nap foglalkozik a gyerekekkel, elsajátítva a szakmai team szemléletét és módszereit. A programban 20 héten keresztül, összesen 45 gyermek részesült napi fejlesztőfoglalkozásban.

VARRODA-VISSZA

A projekt, egyik legrégebbi önkéntesünk saját kezdeményezése, amely célja, hogy rászoruló gyerekeknek mutassa meg az alkotás szépségét, mindezt úgy, hogy a fenntartható divat fontosságára is felhívja a figyelmet. A Pink Ponilo nevű budapesti varró start up által vezetett workshopok egyszerre építenek közösséget és adnak motivációt ingerszegény környezetben élő gyerekeknek, miközben a munkához kizárólag megmaradt textil anyagokat használnak.

UKRAJNA

Az Adománytaxi békeidőben is azoknak segít, akik a többség számára láthatatlanok. Ez a háborús helyzetben sincs máshogy, profilunkhoz híven olyan kárpátaljai kistelepüléseket támogatunk, melyeken most az átlagnál is nagyobb a nyomás, hiszen nemcsak a saját rászorulóikat kell ellátniuk, de az állami támogatás nélkül működtetett menedékhelyre érkezőket is. Ezeket a menedékhelyeket főleg iskolákban és óvodákban alakítják ki, így a legalapvetőbb dolgokból is hiány van, amelynek a beszerzése komoly kihívást jelent a helyieknek. Az Adománytaxi – kárpátaljai partnerével szorosan együttműködve – folyamatosan figyeli a helyi igényeket, amelyek mentén szervezi adománybeszerzéseit. A felajánlások partnerünkön, az M. Pokrova Jótékonysági Alapítványon keresztül jutnak el a megfelelő intézményekhez és a menekülteket befogadó családokhoz.